Happy Kitesurfshop en Kitesurfles

Hallo wereld, Happy is een feit!

Hallo Wereld,

Happy Kitesurf School is vandaag opgericht. Reden voor een feestje! Want Happy is niet zomaar een kiteschool, maar eentje die gaat voor kwaliteit en dus dankbaar gebruik maakt van al het goede wat IKO te bieden heeft.

Waarom zelf een kitesurfschool starten en niet bij eentje werken? Dat was ook eigenlijk het plan. Na het behalen van mijn IKO AITC/ITC/MDC wilde ik dit jaar ervaring opdoen bij lokale kitesurfscholen. Dan kon ik meteen een netwerk opbouwen en kijken hoe de branche in elkaar steekt. Na 30 jaar IT heb ik bij veel bedrijven in de keuken mogen kijken, maar nog nooit een kite- of zeilschool. Dus zo gezegd zo gedaan.

In juli 2018 heb ik diverse kitesurfscholen in de regio Den Haag bezocht en/of gesproken. IKO Instructeurs zijn heel gewild, dus was een afspraak zo gemaakt. De gesprekjes waren heel leuk, en de sfeer bij de meeste scholen heel aanstekelijk. Maar de professionaliteit was ver te zoeken. In ieder geval niet het nivo dat ik gewend was in de IT. Terwijl de kitesurfsport enorm groeit en professionaliseert blijven de meeste kitesurfscholen ver achter. Sommige scholen pretenderen IKO Affiliated te zijn, maar blijken in de praktijk hier een loopje mee te nemen. De meeste lieden kunnen uitstekend kitesurfen, maar hebben niet eens de moeite genomen om een basis IKO certificaat te behalen.

Dat betekent dus dat cursisten voor veel geld een kitesurfcursus volgen zonder dat de instructeurs een gedegen training zoals IKO en EHBO hebben gehad. De scholen trekken hun schouders op, en de instructeurs doen alsof. Okay, kitesurfen is geen rocket-science, maar het is wel een risicosport. En er gebeuren met namen bij het lessen nogal wat ongelukken, die misschien te voorkomen zijn als alle veiligheidsmaatregelen waren genomen. Ik denk van wel. Bovendien wordt het drukker op het water en is het fijn als iedereen de voorrangsregels kent, toch.

Ook was duidelijk dat instructeurs goed zijn voor zo'n 80-100 per gewerkt uur, maar dat ze zelf gratis of voor een fooi aan het werk zijn. Dit motivieert een instructeur in spé niet om 1.500 euro te investeren in IKO trainingen. En ook niet om lang bij dezelfde school te blijven. Dit kan volgens mij ook beter.

Kortom, klantgerichtheid, kwaliteit, veiligheid en arbeidsvoorwaarden blijken niet belangrijk, omzet maken is het motto. Je begrijpt het al, dat wordt tijd voor een eigen kitesurfschool. Dit kan ik een stuk beter. Happy is geboren!

Binnenkort is Happy online en werk ik op het mooiste kantoor, het strand, met sportieve mensen aan een gezamenlijke passie, kitesurfen. Hoe mooi is dat! Bovendien krijg ik er de leukste collega's bij, want ook bij andere kitescholen werken echt hele leuke mensen. Dus het feest en de lessen mogen beginnen!

Schrijf je in voor de Happy nieuwsbrief.